dilluns, 13 de gener del 2020

Música sinistra




Si bé l'escenari gòtic és actualment tot un univers i jo mateix no vesteixo amb estètica gòtica, al llarg de la meua vida he flirtejat amb ella: cabells cardats, maquillatge d'ulls i quan em vaig casar, el vestit vaig anar a trobar-lo a una tenda gòtica que hi havia al barri del Carme de València: Una camisa de vellut color sang. Les figuretes del pastís, al seu torn, van vindre del Carrer dels Tallers, a Barcelona. El carrer és el primer, a la dreta, quan baixes per les Rambles. Eren dues figures de porcellana que representen a Jack Skeleton i Sally de la pel·lícula de Tim Burton anomenada "Pesadilla antes de Navidad". 
 La meua parella també és gòtica. 
Últimament he viatjat per el post-punk anglès a la new wave; calaix desastre on es van ficar tots aquells grups que no tenien cabuda en cap altre espai. (El que ara seria el rock alternatiu).

De la new wave original van eixir en un primer moment grups amb diferents estils: el post-punk depressiu (Joy Divission i mes tard, després del suïcidi del cantant Ian Curtis), New Oreder (que derivaria capa una música més electrònica), el reagge-funk (The Slits), el reaggue-melòdic (The police) i el rock gòtic: desstacant a The Cure*, Jesus and Mary Chains: Però va ser, Bauhaus i la seua cançó Bela Lugosi´s Dead, amb una lletra que parla de vampirs la que marcaria les bases del que després serà la música gòtica com subgènere musical i començava la subcultura gòtica.



*He parlat de The Cure, Anem a parlar de Souxie and the Banshees, que hi té molt a dir en aquesta moguda.





Per què, seria d'aquest grup sense la influència d'un personatge lluminós, eixit del punk i dels Sex Pistols, mussa de desenes de bandes i creadora d'una estètica innovadora que ha definit per se el moviment com va ser Siouxie?. Què hauria estat de The Cure si el seu cantant i ideòleg de la banda Robert Smith no hagués tocat la guitarra en la banda com un bangee més.

Es indubtable la influència. Abans la trilogia mentada existia dels Cure alguna maqueta dels inicis en Easy Cure i un album: el Three Imaginari Boys, tots amb tons punks però que va canviar radicalment després de Siouxie. 

La segona generació de la dark wave, del 85 al 90 trobem altres bandes  Fields of the NephilimThe Sisters of MercyDepeche Mode,  Killing Joke . Més endavant apareixen bandes que tendeixen cap al rock gòtic més pur com  Clan Of Xymox Dead Can Dance , o els alemans Pink Turns Blue .

El 1989 apareix, també a alemanya, el grup  Lacrimosa del qual, junt als Xymox en vaig ser fan.

Els primers, sobretot marquen un camí a seguir per a les futures bandes gòtiques. les de tercera generació:  Cinema StrangeFaith and the MuseCruxshadowsThe Frozen Autumn



En Espanya,  Parálisis Permanente amb tan sols 24 cançons s'ha convertit en l'estandart de la musica sinistra, però no va ser l'únic. Com a grup de cult ha estat interessant conèixer  Décima Víctima del qual deixe un tema (un arreu perquè encara no els he masticat) que segur que et sorprendrà no haver-los escoltat abans:


Titol: Detrás de la mirada


I això, ultra abreviat i sols en música, la subcultura gòtica es caracteritza per el seu nihilisme, l'estetica macabra,  el seu innegable romanticisme, la profunditat de les lletres i la trobem representació en totes les arts plàstiques. Fotografia escultura, arquitectura....
Però això serà motiu d'un altre post


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La primera criatura hecha con piezas de personas fallecidas que gimió en la tierra fue un monstruo literario salido de la mente de Mary...